Tarihçe

Narmanlı Han

Narmanlı Han 1831 tarihinde İsviçre – İtalyan asıllı Mimar Guiseppe Fossati tarafından Rus Büyükelçiliği olarak yapılmıştır. Guiseppe Fossati, Saray tarafından Ayasofya’nın restorasyonu için özel olarak İstanbul’a davet edilen mimardır.

Binanın yapımından 1924 yılına kadar Rus Konsolosluk Binası olarak kullanıldığı, mülkiyetinin Rus Devleti’ne ait olduğu bilinmektedir. Rus çarlığının yıkılması akabinde 1930’lu yılların başlarında, bu binalarda Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğine ait bürolar bulunmaktadır. 1933 yılında bu büroların taşınması sonrası, yapılar topluluğu Narmanlı Kardeşler tarafından satın alınır. Han’da bir dönem Ahmet Hamdi Tampınar, Aliye Berger, Bedri Rahmi Eyüboğlu gibi birçok ünlü sanatçılar yaşamış ve eserlerini burada hayata geçirmişlerdir.

1970’li yılların sonlarına doğru eskiyen, harabe olan yapıyı içindeki kiracılar yavaş yavaş terk ederler. İstiklal Caddesi cephesinde yer alan yapının büyük kısmı boşalır. Uzun süre boş ve bakımsız kalan ve giderek tahrip olarak tarihine ve ihtişamına ters şekilde, yıkık, dökük ve metruk hale gelen Han, 2015 yılında Tekin ESEN ve Mehmet ERKUL tarafından satın alınır. İşte bu tarihi Hanın yeniden doğmasını sağlayacak olan tarihtir. Tekin Esen – Mehmet Erkul ve ailelerinin mülkiyetine geçen yapı ile ilgili 2015-2018 yılları arası özverili bir restorasyon çalışması başlatılır. Zor bir restorasyon sürecinin ardından ortaya çıkan bu “Yaşayan Yapı”, yok olmakta olan çok önemli bir Tarihi Eser’in Beyoğlu ve İstanbul için geri kazanımıdır.

Bugün, içinde bir çok hedef kitleye hitap eden restoran, cafe-bar ve eğlence mekanını bir arada barındıran Narmanlı Han, İstiklal Caddesinin en önemli markalarından biri olarak yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak yeridir.